Başkan Demirtaş, mesajında : İstiklal Savaşımızın başlangıcını simgeleyen 19 Mayıs 1919 tarihi, esareti kabul etmeyen, hürriyetinden vazgeçmeyen, zulme ve zalime boyun eğmeyen aziz milletimizin varlık yokluk mücadelesinin ilk adımıdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Ya Bağımsızlık Ya Ölüm sloganıyla başlattığı bu büyük mücadele bağımsızlık yolundaki en önemli kilometre taşlarından birisidir.

Bu necip Türk Milleti, uzak Asya’dan bir kısrak başı gibi Anadolu’ya uzanmış ve bu toprakları ilelebet yurt edinmiştir. Tarihinde hiç esaret görmemiş bir millet olarak, bağımsızlığına vurulmak istenen zincirleri, İstiklal Şairimizin mısralarında vücut bulduğu gibi “Ben ezelden beridir hür yaşadım hür yaşarım” nidasıyla Samsun’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yaktığı İstiklal Meşalesini sahiplenmiş ve 19 Mayıs 1919 tarihi aziz milletimiz için bağımsızlığın müjdecisi olmuştur.104 yıl önce başlatılan ve bugünümüze uzanan kahramanlık destanı 7'den 70'e her vatandaşımızın bağımsız bir vatan için mücadele ettiği, düşman işgalinin bitirildiği, şanlı bayrağımızın hep göklerde dalgalanmasını sağladığı birlik beraberlik şeref duyduğumuz gündür.

“19 Mayıs Atatürk’ün gençlere emanetidir”

Kıymetli gençler! 19 Mayıs Atatürk’ün sizlere emanetidir.  Vatanına, milletine, milli ve manevi değerlerine bağlı, sorumluluk sahibi bireyler olarak tarihi şan ve şerefle dolu ülkemizi daima ileriye taşıyacak olan sizlersiniz. Sizlere olan inancımız ve güvenimiz tamdır. Bu duygu ve düşüncelerle; Vatanımızın devleti ve milletiyle bölünmez bütünlüğü, aziz milletimizin bağımsızlığı, huzur ve refahı için canlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimizi, merhum gazilerimizi ve başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm milli mücadele kahramanlarımızı rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyor, gençlerimizin, aziz milletimizin ve tüm İlkadımlı hemşerilerimizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyorum" ifadelerini kullandı.