5-9 Haziran Dünya Çevre Haftası nedeniyle, ‘Temiz Deniz, Temiz Dünya’ temasıyla Atakum’da kıyı temizliği etkinliği düzenlendi.
Çevre temizliğine dikkat çekmek adına düzenlenen etkinliğe katılan Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı ekipler deniz tabanında, çevre ve geri dönüşüm gönüllüleri ise kıyı ve sahil çevresinde atık topladı.

“GENÇLERİN İLGİSİ SEVİNDİRİCİ”
Çevre Haftası kapsamında Atakum Belediyesi’nin etkinliklerine devam ettiğini dile getiren Başkan Av. Cemil Deveci, “Bu hafta başında, Doğanın Çocukları Akademisi Derneği'nin (DOÇAK) iş birliğinde faaliyet gösteren Doğa Bilimleri Köyü'nde de çevre farkındalığını artırmak adına doğa yürüyüşü gerçekleştirdik ve Ata tohumlarını bir kez daha toprakla buluşturduk. Bugün de hem deniz hem sahil hem de çevre temizliğine dikkat çekmek adına bu etkinlikte buluştuk. Paydaş kurumlarla birlikte yer aldığımız etkinliğe özellikle gençlerimizin ilgi göstermesi büyük mutluluk” dedi.

“BÜTÇENİN ÜÇTE BİRİ KENT TEMİZLİĞİNE”
Belediye bütçelerinin neredeyse üçte birinin kent temizliğine ayrıldığını ifade eden Başkan Av. Deveci, “Sıfır atık ve geri dönüşümle bu bütçeyi en aza indirgeyip, oradan ayrıca gelir de elde edebiliriz. Hem sıfır atıkta hem geri dönüşümde hem de kaynakta ayrıştırma konusunda kentlilerle işbirliği yapmalıyız. Bunun için de hem eğitim hem de dayanışmayı ön plana çıkarmalıyız. Bu etkinlikte de tam olarak bu farkındalığı yaratmaya çalışıyoruz. Samsun Valiliği başta olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlarla bu işbirliğini devam ettireceğiz. Temiz bir kentte yaşamanın ne denli önemli olduğunu, gençlerimiz de yakınlarına anlatmaya devam ediyor” ifadelerine yer verdi.

“BELEDİYELERİMİZ İÇİN BÜYÜK EKONOMİK KAYIP”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Samsun İl Müdürü Ömer Bolat ise, etkinliklerin her yıl farklı bir tema ile düzenlendiğini ifade ederek, “Bu yılın teması da ‘Temiz Deniz, Temiz Dünya’ olarak belirlendi. İnsanlar tarafından üretilen atıklar bir şekilde deniz ulaşıyor. Denizde meydana gelen kirlenme de tüm ekosistemi yakından etkiliyor. Kirlenen denizler de hava şartlarını aynı şekilde olumsuz etkiliyor. Bugünkü etkinliğimizde de hem deniz dibinde hem de çevresinde temizlik yapıp, toplumsal farkındalığı artırmayı amaçlıyoruz. Çevreye duyarlı toplumlar, aslında kendi konforunu sağlamış oluyor. Bilinçsizce çevreye atılan atıklar, yerel yönetimlere ekonomik kayba da sebep oluyor. Her yıl sadece çevre temizliği için belediyelerimiz milyonlarca lira harcamak zorunda kalıyor. Bu da ülke ekonomimiz için ciddi kayıp. Bu konuda duyarlılık gösterirsek, belediyelerimiz de bu bütçeyi halkın yararına daha farklı çalışmalar ve yatırımlar için kullanabilir. Hem ekonomik hem de enerji kaybını en aza indirgemek adına hep beraber çevre duyarlığımızı artırmalıyız. Sıfır atığa özen gösterirsek, bu kayıpları minimize etmiş oluruz” diye konuştu.

Atakum Belediyesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Samsun İl Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ortaklığında düzenlenen etkinliğe; Atakent Ortaokulu öğretmen ve öğrencileri, TEMA Atakum Şubesi yöneticisi ve gönüllüleri, Samsun Üniversitesi Meteoroloji Bölümü SOCAR Proje Grubu ve Atakum Gençlik Merkezi bisiklet grubu üyeleri destek verdi.