Recep Tayyip Erdoğan’ın yine bir seçim öncesinde ‘Samsun’a hızlı yapacağız’ sözünün üzerinden yaklaşık 10 yıl geçmesinin ardından projenin 2053 yılına, yani 30 yıl sonraya ertelendiğini hatırlatan CHP Samsun İl Başkanı Fatih Türkel, “Şimdi de kalkmışlar, Samsun -  Sarp arasına hızlı tren yapacağız diyorlar. Artık utanmayı bıraktılar. Akıllarına ne gelirse söylüyorlar. Samsun halkına sesleniyorum. Sizinle bu kadar dalga geçmelerine izin vermeyin” dedi.

Samsun halkından, verilen sözleri unutmamalarını ve sandıkta hesabını sormaları gerektiğini söyleyen Türkel, “Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu çıkmış, ‘Samsun – Sarp hızlı demiryolu konusunda hızlı adımlar atacağız. Trabzon Ankara arası 4.5 saat olacak’ diyor. Hangi Ankara? Samsun’dan Ankara’ya hızlı tren mi var? Samsun -  Ankara hızlı demiryolu sözde 2023’te açılmış olacaktı. Nerede kaldı?” diye konuştu.

Neyi kastediyorsun?

Bundan 8 yıl önce 2015 dönemin Samsun Valisi İbrahim Şahin’in, Samsun yerel basınını toplayıp Konya’ya götürdüğünü ve hızlı tren projesini anlattığını ifade eden Türkel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Önce gazetecileri otobüsle Ankara’ya götürdüler. Oradan hızlı trenle Konya’ya geçtiler. Medyaya Konya’nın hızlı trenini gösterdiler. Sözde Samsun’a da aynı yapılacaktı. 2019’da Samsun-Ankara hızlı treni seferlere başlayacaktı. 2019 geçti, tren yok. Sonra 2023 diye ötelediler. 2023 geldi tren yine yok. Sonra orta vadeli planlarında bizim trenin 2053’e ötelendiğini gördük. Şaka desem şaka değil, utanmazlık desem eksik kalıyor. Hesabı pazar günü Samsun halkı kesecek.”

305 milyon Euro’luk demiryolu kime yapıldı?

Samsun – Sivas demiryolunun yenilenmesi konusuna da değinen Türkel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu millet için yapılan her hamleyi alkışlarız. Fakat demiryolunu kimler için yenilediklerini anlatsınlar. Samsun – Sivas hattı 2021 yılı kasım ayında büyük bir törende yeniden açıldı. Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törende ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “305 milyon Euro’ya mal olan bu demiryolu Karadeniz bölgesinde yaşayan yaklaşık 3.5 milyon kişiyi birbirine bağlayacak” dedi. Daha geçen sene Kavak’a kadar üç vagonlu yolcu treni koydular. Bu sene de seçim var diye tren Amasya’ya kadar uzatıldı. Bu hattan sadece AKP milletvekili Fuat Köktaş’ın ve Cengiz Holding’in trenleri işliyor. Cengiz Holding’in Mardin’e kurduğu fabrikaya Eti Bakır’dan curuf taşımak için kuruldu bu hat. Sivas’tan Diyarbakır’a zaten hat devam ediyor. Diyarbakır’dan Mazıdağ’daki fabrikaya hattı uzattılar, inşaat işini de Cengiz’e verdiler. Oradan da para kazandı. Sonra da eksik kalan Samsun – Sivas arasını 305 milyon Euro’ya yaptılar. Sorsan Samsun’a büyük yatırım yapıldı öyle mi?”diye konuştu.