Havza Ziraat Odası Başkanı Coşkun Genç’in göreve gelmesi ile hızlı bir şeklide yenilenen ve hizmet kalitesini arttıran Havza Ziraat Odası daha önce bölge çiftçisinin hizmetine sunduğu, hizmet aracı, taş toplama ve kök sökme makineleri ve silaj toplama tesisinin yanına yeni bir hizmet ekleyerek DOKAP destekli proje kapsamında 1 milyon 500 bin lira değerinde danelik mısır kurutma tesisi kurulması için çalışma başlattı.

Yapılan çalışma kapsamında ilk olarak Ziraat Odası ve DOKAP İdaresi arasında imzalanan Danelik Mısır Kurutma Tesisi Kurulması” projesi kapsamında makine alım ihalesi gerçekleştirildi.

Havza Ziraat Odası Başkanı Coşkun Genç gerçekleşen alım sonrası makinenin imalatının yapıldığı işletmeyi ve daha önce kurutma tesisi kuran Bafra Ziraat Odasını ziyaret ederek tesisin kullanımı ve genel özellikleri hakkında brifing adılar.

Havza Ziraat Odası Başkanı Coşkun Genç Havza Ziraat Odası; “ Hazırlanan “ Danelik Mısır Kurutma Tesisi Kurulması” projesi için öncelikle DOKAP ile atılan imzalar ile hayata geçirdik. Daha sonra ise tesisi kurmak için çalışmalara başlandık; “Allah’ın izni ile tesis kurulum çalışmalar kapsamında danalık mısır kurutma makinemizin ihalesi gerçekleştirilerek makinemizin alımı işlemi tamamlandı. İnşallah kısa süre içerinde ilçemizde tesis binamızın inşasını tamamlayarak 2 ay gibi bir sürede hasat zamanı tesisimizi işler vaziyete geçireceğiz.” Dedi.

Oda Başkanı Genç; “Hazırladığımız projemiz ve kurulacak tesisin asıl amacı bölgede danelik mısır ekim alanını arttırmak dolayısı ile bölge çiftçisinin gelirini doğrudan arttırmak. Mısır ülke ekonomimiz için önemli bir ürün ve depolanması için uygun nem oranına sahip olması gerekiyor. Bölgemizde danelik mısır hasat sonrası yaklaşık yüzde 25 oranında rutubete sahip oluyor, Mısırın depolanması için ürünün yüzde 15 – 16 rutubet oranında olması gerekiyor. Kuracağımız kurutuma tesisi ile danelik mısırın depolanmasını sağlayacağız. Mısır gıda ve yem sanayinde kullanılan bir ürün ve ülkemizde rekoltesi düşük. Hayata geçirdiğimiz proje ile hem bu oranı yükseltmek hem de bölge ve ülke ekonomimize katkı sunmayı hedefledik. İnşallah bundan sonraki hedefimiz mısır flake tesisi kurmak. Projemizin hayata geçirilmesinde yoğun emeği olan başta Samsun İle Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Çayır ve Mera Şube Müdürü Namık Akgül, DOKAP Başkanımız  Hakan Gültekin ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bölge çiftçimize olan hizmetlerimize ara vermeden devam edeceğiz.”dedi.