Türk hamamları, 16. yüzyıldan beri var olan Türk kültürünün önemli bir parçası olmakla beraber günümüzde halen varlığını sürdürmektedir. Özellikle İstanbul'daki hamamlar, en iyi Türk hamamı deneyimini sunar ve tazelenmiş hissetmenizi sağlar.

Günümüzdeki hamam kültürü fazla değişikliğe uğramamıştır. İstanbul'daki çoğu hamam, erkekler ve kadınlar için farklı bölmelerin olduğu yapılardan oluşmakla beraber geleneksel hamam kültürünü sürdürür. İstanbul'daki çoğu hamam ziyaretçilerine 45 dakikalık bir hamam keyfi sunar. Ziyaretçiler bu süre zarfında yıkanır, ölü derilerinden arınır ve masaj ile rahatlar.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda İstanbul’un en iyi hamamlarını sıralayacak ve takdiri size bırakacağız.

  1. Kılıç Ali Paşa Hamamı

Kılıç Ali Paşa Hamamı, adını Osmanlı döneminin en ünlü mimarını görevlendiren gemiciden almıştır. Başlangıçta Osmanlı donanmasındakilere hizmet etmek için yapılan bu hamamın, inşa edildikten yüzyıllar sonra hala ayakta olması oldukça ilginçtir ve İstanbul'daki en büyük hamam olmakla beraber muhteşem kubbesiyle tanınır. Hamamda şuan sunulan hizmet de bir o kadar olağanüstüdür.

İçeri girdiğiniz anda, görevli kişiler size süreci anlatırken, sıcacık bir şerbetle karşılanacak, gözlerinizi dekorun hayranlık uyandıran güzelliğinde dolaşırken bulacaksınız.

  1. Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı

Hürrem Sultan Hamamı, ünlü mimar Mimar Sinan tarafından yaptırılan bir başka önemli hamamdır. Bu hamam Hürrem Sultan'ın isteği üzerine yaptırılmış olup Ayasofya ile Sultanahmet Camii arasında yer almaktadır. Aynı zamanda Topkapı Sarayı'na da oldukça yakındır. Hürrem Sultan Hamamı aynı zamanda daha eski bir hamamın kalıntıları üzerine inşa edilmiş tek Türk hamamıdır.

Hürrem Sultan Hamamı, sabahın erken saatlerinden gece geç saatlere kadar açık olan tarihi hamamlardan biridir. Kendinizi gerçekten şımartmak istiyorsanız, bu hamamda çeşitli masajlar yaptırabilirsiniz.

  1. Ağa Hamamı

Hamam deneyimi sizi tek başına heyecanlandırmıyorsa, belki de bu mekanda Osmanlı tarihini canlı canlı yaşamak işinize yarayabilir. 1980'lerde ve Osmanlı döneminde Sultan Abdülmecid tarafından iki kez yenilenen bu hamam, Fatih Sultan Mehmed dönemine kadar uzanan zengin bir tarihe sahiptir. 1454 yılında inşa edilen bu hamam, İstanbul'un fethinden bir yıl sonra Sultan Mehmet ve oğulları için yaptırılmış olup İstanbul'daki ilk Türk hamamıdır. Ağa Hamamı aynı zamanda kadınların ve erkeklerin birlikte buhar odasına girebildiği ender hamamlardan biridir.

  1. Cağaloğlu Hamamı

İstanbul’u şöyle bir gezdiniz, Topkapı Sarayı ve Ayasofya'yı keşfettiniz, peki ya biraz gevşemeye ve rahatlamaya ne dersiniz?

Son büyük tarihi Türk hamamlarından biri olmasına rağmen, Cağaloğlu Hamamı uluslararası alanda oldukça popülerdir. Florence Nightingale, Alman İmparatoru Kaiser Wilhelm ve hatta ünlü oyuncu Omar Sharif ile aynı ligde olmak için tüm hamam deneyimini yaşamak için bu hamamı seçmek işten bile değil!

Cağaloğlu Hamamı, aynı zamanda New York Times'ın en çok satanlar listesine giren "Ölmeden Önce Ziyaret Edilmesi Gereken 1001 Yer" listesinde yer alan tek hamamdır. Bu hamamda manikür yaptırabilir ve en güzel kolonyaları satın alabilirsiniz.

  1. Çemberlitaş Hamamı

Çemberlitaş Hamamı bir bakıma Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı'nın çocuğu gibidir. Osmanlı İmparatorluğu'nun gözde mimarı Mimar Sinan tarafından inşa edilen bu hamam, padişahın eşi Sultan II. Selim tarafından yaptırılmıştır. Hamam, 18. yüzyıldan kalma Hint Hamamı-ı Kadimi, bu Türk hamamı tarzında inşa edilmiştir. Kapalıçarşı yakınında bulunan bu hamamda kadınlar ve erkekler farklı bölümlerde yıkanır ve temizlenir.

Eğer sizler de bambaşka bir hamam deneyimi yaşamak, derinlemesine rahatlamak ve ölü derilerinizden arınırken aynı zamanda huzura kavuşmak istiyorsanız İstanbul’un önde gelen bu 5 hamamından birini tercih edebilir, dilerseniz arkadaşlarınızla beraber hamam keyfini deneyimleyebilirsiniz.

Kaynak: https://www.hurremsultanhamami.com/