Yükselen başarı grafiği devam ediyor

Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı ve Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Destekleme Programı çağrı sonuçlarına göre Samsun Üniversitesinin 24 farklı bölümünden öğrenci ve danışmanların hazırladığı 104 proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer bulundu.

TÜBİTAK projelerinde proje başarısını sürekli olarak artıran Samsun Üniversitesi bu yönüyle araştırma-geliştirme kültürünü üniversite öğrencilerine kazandırma hedefine her geçen gün daha da yaklaşıyor. İlk öğrencilerini 2019-2020 Eğitim Öğretim yılında alan Samsun Üniversitesi öğrencilerinin 2020-2. döneminde 7, 2021-1. döneminde 10, 2021-2. döneminde 80 projesi desteklenmişken 2022 yılının ilk döneminde 104 projesinin TÜBİTAK tarafından desteklenmesi bu durumun en somut göstergesidir.

Öne çıkan istatistikler

TÜBİTAK tarafından açıklanan sonuçlara göre 208 üniversite arasında Samsun Üniversitesi en çok proje desteği alan on birinci üniversite olarak birçok köklü üniversiteyi geride bıraktı. ÜNİDOKAP bölgesinde bulunan üniversiteler arasında, öğrenci sayısına (6300) göre ise birinci oldu.

Bu projelerle geleceğin araştırmacıları için ilk tohumlar atılıyor

Elde edilen üstün başarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, “Üniversitemiz bünyesinde öğrencisi bulunan 24 lisans programının 22’sinden ve 7 ön lisans programının ise 3’ünden öğrenci projelerimiz TÜBATAK tarafından kabul gördü. Proje içerikleri ve kapsamları incelendiğinde ise üniversitemizin yelpazesine uygun şekilde tüm alanlardan proje olması ve ülkemizin öncelikli alanlarına hitap etmesi ayrıca önemlidir. Bu projelerle TEKNOFEST kuşağı öğrencilerimize bir taraftan Ar-Ge kültürü kazandırırken diğer taraftan da geleceğin araştırmacılarını yetiştirmek için ilk tohumları atmış oluyoruz. Bu başarı önümüzdeki dönemler için yeni proje başvurularına motivasyon kaynağı olacaktır,” dedi.

Üniversiteler sadece örgün eğitim yapılan kurumlar değildir

“Öğretme” ve “araştırma” anlayışını birleştirip bilgiyi üreterek yeni nesillere aktarmanın yanında toplumsal faydaya yani ürüne de dönüştürmeyi hedefleyen modern üniversite idealinin salt örgün eğitimle gerçekleşemeyeceği, bugünün apaçık bir gerçeğidir. Üniversiteyi üniversite yapan en temel öğelerin başında araştırma, geliştirme ve toplumsal faydaya dönüştürmenin geldiğini belirten Aydın, “Öğrencilerimizin çağın gereksinimlerine uygun nitelikli eğitim almaları için sürekli planlamalar yapıyoruz. Öğrencilerimizin nitelikli olması için sadece örgün eğitimle yetinmeyip onları araştırma-geliştirme ve tasarım yapmaya motive ediyoruz. Araştıran, sorgulayan ve proje tabanlı düşünen bireyler yetiştirmek için yaptığımız stratejik planların çok şükür karşılığını almaya başladık. Belki bugün öğrencilerimiz onları sürekli proje hazırlamaya teşvik ettiğimiz için bizlere kızacaklar ama eminim ki mezun olunca hatta daha mezun olmadan bu projelerin kendilerine sağladığı katkıları görünce bizlere teşekkür edeceklerdir. Araştırmalarını yürütmek isteyen tüm öğrencilerimize altyapılarımızı seferber etmekten mutluluk duyuyoruz. ‘Türkiye Yüzyılı’nın aranan nitelikli gençleri olmaları için öğrencilerimizi sadece 2209 gibi TÜBİTAK projelerine değil, TEKNOFEST ve alanlarıyla ilgili ulusal-uluslararası yarışmalara da başvurmaya ve böylece örgün eğitimde aldıkları teorik bilgileri uygulamaya koyarak kendilerini geliştirmeye teşvik ediyor, destekliyor ve motive ediyoruz. Onlara destek olmayı ve yol göstermeyi yönetim olarak en asli görevlerimizden biri olarak görüyoruz,” dedi.

Samsun Üniversiteli kimliği perçinleniyor

Kuruluşumuzdan itibaren hem personelimize hem de öğrencilerimize 21. yüzyıl becerilerini temel alan ve her alanda milli teknoloji hamlesine katkı sağlamayı hedefleyen “Samsun Üniversiteli Olma Aidiyeti ve Bilinci” kazandırmaya büyük önem verdiklerini belirten Rektör Aydın, sözlerine şöyle devam etti: “TEKNOFEST kuşağı öğrencilerimizin başarıya doymamalarını, her zaman daha fazlasını istemelerini, bir projeyi bitirmeden diğer bir proje için altyapıyı hazırlamalarını, hocalarını ve bizleri Ar-Ge için zorlamalarını ve özgüvenli olmalarını istiyoruz. Henüz dört yaşında olan Samsun Üniversitesi öğrencileri tarafından hazırlanan 104 projenin TÜBİTAK tarafından başarılı bulunup desteklenmesi hem bir akademisyen hem de bir rektör olarak beni çok mutlu etti. Öğrencilerimiz daha lisans döneminde bir TÜBİTAK projesinde yürütücü olmanın faydasını mezun olduktan sonra görecekler. Öğrencilerimizin üniversite eğitimlilerini bitirmeden en az iki proje yürütmelerini istiyoruz. Öğrencilerimiz bilmelidir ki, bu projeler onların daha iyi yerde staj yapmasının ve daha iyi yerlerde işe girmelerinin kapısını açacak en önemli anahtardır. Görüyorum ki, nitelikli öğrenmeyi, araştırmayı ve Ar-Ge çalışmaları yapmayı toplumsal faydayı kendine misyon edinen Samsun Üniversiteli Olma Aidiyeti öğrencilerimizde perçinleniyor. Biz tam olarak bunu istiyoruz,” dedi.

Önlisans öğrencilerimizi hasseten tebrik ediyorum

2022-1. dönemde ilk kez ön lisans öğrencilerinin de TÜBİTAK 2209-A ve B programlarına başvuruların alındığını belirten Aydın, “TÜBİTAK bu dönem güzel bir adım atarak önlisans öğrencilerinin de Ar-Ge kültürünü kazanmalarına yol açacak şekilde proje başvurusu yapabilmelerine fırsat verdi. Üniversitemiz Kavak Meslek Yüksekokulundan yapılan 5 başvurunun 5’i de kabul oldu. Bu 5 projeyi çok değerli buluyorum. İnanıyorum ki bu 5 başvuru gelecek dönemlerdeki nice 5 projenin motivasyon kaynağı olacak. Bu vesileyle Kavak Meslek Yüksekokulundaki öğrenci ve hocalarımızı ayrıca tebrik ediyorum,” dedi.

Üstün başarılarından dolayı emeği geçen herkese teşekkür ediyorum

Başarıyı yakalamanın değil başarıyı sürdürülebilir kılmanın çok daha önemli olduğuna vurgu yapan Aydın, “Proje başvurusu yapmak, proje destek alsın almasın bizim için çok önemli. Bu bir tecrübedir. Geçen dönemlerde elde ettiğimiz başarıyı sürdürülebilir kılmak için uyguladığımız stratejilerin yerinde olduğunu görmek mutluluk verici. Bu vesileyle projesi desteklenen öğrencilerimiz olmak üzere, proje kültürünü kazandırmayı lisans seviyesinde başarmayı hedefleyen üniversitemizin misyonunu gerçekleştirmesinde katkısı olan Teknoloji Transfer Ofisimizin tüm çalışanlarını, öğrencilerimizi bu süreçte destekleyen ve projelerinde danışmanlık yapan akademisyenlerimizi ve elbette süreci aktif olarak takip eden dekan ve müdürlerimizi en kalbi duygularımla tebrik eder, bundan sonraki çalışmalarında da her birine üstün başarılar dilerim,” dedi.