Atakum Belediyesi ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği(ÇYDD) Samsun Şubesi iş birliğinde, CumhuriyetinKL en önemli kazanımlarından ‘Laik Eğitim, Laik Yaşam ve Eşit Yurttaşlık’ başlıklı panel gerçekleştirildi. 27. Dönem CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı Ersin Gür ve Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Genel Başkanı Ömer Yılmaz’ın konuşmacı olarak yer aldığı program, Vedat Türkali Salonu'nda düzenlendi. Panel programına CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Samsun Şube Başkanı Yaşar Sezen, ÇYDD Samsun Şubesi Onur Kurulu Üyesi Meral Kargı, CHP Atakum İlçe Başkanı Serhat Türkel, CHP İlkadım İlçe Başkanı Metin Telatar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, il ve ilçe oda başkanları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

“CUMHURİYET KOLAY KURULMADI”

Programda konuşan Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, “Türkiye’nin temel sorunlarından bir tanesi olan eğitim sorununu tartıştık. Önümüzdeki sürece ilişkin yol haritası belirledik.100. yılında Cumhuriyet değerlerimizi hatırlatmak ve yol haritası belirlemek istiyoruz. Cumhuriyet kolay kurulmadı. Bu nedenle onu ileri götürmenin, yükseltmenin bedeli ve sorumluluğu var. Bu bedeli ödeyenleri takip edeceğiz, o sorumluluğu alanlarla Cumhuriyeti yükselterek yaşayacağız. Cumhuriyeti ve değerlerini yaşatmak noktasında özellikle gençlerin, büyük sorumluluğu var.” ifadelerini kullandı. 

KÖY ENSTİTÜLERİ ÖRNEK OLDU

Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Bayram Çelik’in moderatörlüğünü yaptığı panelde, Türkiye’nin önde gelen isimleri ‘Laik Eğitim, Laik Yaşam ve Eşit Yurttaşlık’ hakkında önemli bilgiler verdi. 27. Dönem CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, konuşmasında dünyaya örnek olan Finlandiya eğitim modelinin köy enstitülerini örnek aldığına dikkat çekti. Kaya, “Türkiye’deki eğitim hayatının yönünü değiştiren köy enstitüsünün ilki, öğretmen kursu olarak Eskişehir Çifteler Köy Enstitüsü adıyla 1937’de açıldı. 1940 yılında Türkiye’nin 21 merkezinde köy enstitüleri kuruldu. Birisi de Ladik'teki köy enstitüsüdür. 21. Yüzyılın dünyasında ve Türkiyesi’nde yapamadıklarımızı 1940 yılında, bizim sevgili öğrencilerimiz ve daha sonra öğretmenlerimiz yapmıştır. Şu anda yeniden köy enstitüleri kurmayacağız belki ama eşitlikçi, bilimsel eğitimin nasıl olması gerektiğini; eğitim-üretim ve üretim-eğitim ilişkisinin nasıl iç içe geçtiğini bu modelden öğreneceğiz. Eğer bir ülkede laik, bilimsel, kamusal ve karma bir eğitim yoksa o ülkede demokrasinin, eşitliğin olması ve kadınların eğitim görmesi mümkün değil.” diye konuştu. 

LAİKLİK SINIFSAL MÜCADELENİN TEMELİDİR

Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı Ersin Gür panelde, “Laiklik eğitim ilkesidir. Laiklik kamuculuğun, sınıf mücadelesinin temel prensibidir. Şunu göz ardı etmeyelim. Laiklik için sadece eğitim içinden mücadele yeterli değil. Laiklik mücadelesini, toplumsal muhalefetin ana gündemi olarak örgütlememiz gerekir. Bugün dünyada ve Türkiye’de bir kültür ve kimlik siyaseti dayatılıyor. Bu coğrafyanın panzehiri, laikliktir. Geniş sınıfsal kesimlerin ve emekçi kesimlerinde örgütlenmesi esasen bu prensibe göre olur.” şeklinde konuştu.

ÜNİVERSİTEYİ KAZANAN 105 BİN ÖĞRENCİ KAYIT YAPTIRAMADI

Veli-Der Başkanı Ömer Yılmaz, konuşmasında eğitimde yaşanan sorunlarla ilgili  “Biz, hiçbir çocuğun yatağa aç girmeyeceği, eğitim ve sağlık hakkından yararlanacağı bir dünya istiyoruz. Geçen yıl 105 bin öğrenci, üniversite sınavını kazandı; fakat yoksulluk ve barınma gibi problemler nedeniye kayıt yaptıramadı.” dedi. Yılmaz, karma eğitimin tartışmaya açılması hakkında ise “Hepimiz burada nasıl karmaysak hayat da karmadır. O hayatın renkliliğidir. O çocuk orada kız erkek eşitliğini anlayacak ve özgüveni gelişecek. Geçirdiğimiz süreçte laiklik, bilimsel eğitim dediğimiz kavramları tırnak içinde söylüyorum hayata geçiremezsek biz, hiçbir zaman Cumhuriyetin kazanımlarını taçlandıramayız. Cumhuriyet’in misyonu, bu ülkenin çağdaş ve demokratik bir ülke olmasıdır. Ama bugün geldiğimiz nokta bu değil.” ifadelerine yer verdi.