Dünyanın önde gelen hafif ve orta kalibre silah üreticisi CANiK, ABD Kara Kuvvetleri Birliği AUSA tarafından düzenlenen yıllık toplantı, konferans ve fuar organizasyonu AUSA 2023’e katıldı. 9-11 Ekim tarihlerinde başkent Washington’da gerçekleştirilen etkinlikte CANiK, grup şirketlerinden AEI Systems’ın üretmekte olduğu ve bu kalibrede dünyada sadece 3 firma tarafından üretilen 30x113 mm topu VENOM LR’yi, ABD’de ilk kez görücüye çıkardı. Fuarın en çok ilgi gören stantlarından CANiK, milli uçaksavarın en hızlı ve en yeni halkası CANiK M3 ve grup şirketlerinden UNIROBOTICS tarafından geliştirilen milli uzaktan komutalı stabilize silah (UKSS) kule ailesini de ABD’de dünyaya tanıttı. 

İhracata yönelik ABD’de yoğun görüşme trafiği gerçekleşti

CANiK Genel Müdürü Cahit Utku Aral, “Kuruluşumuzun 25’inci yılında global büyüme yolculuğumuza, hız kesmeden devam ediyoruz. Çeyrek asrı geride bırakırken Türkiye, ABD ve 
Birleşik Krallık’taki üç ana üretim tesisimizle dünyadaki konumumuzu güçlendirmeyi sürdürüyoruz. Orta kalibre top alanında bu kalibrede dünyada 3 üreticiden biri olarak geliştirdiğimiz 30x113mm VENOM LR ile Polonya ve İngiltere’nin ardından şimdi de ABD pazarında yerimizi aldık. İngiltere’deki DSEI 2023’te ön görüşmesini gerçekleştirdiğimiz pek çok işbirliği anlaşmalarını, burada nihayetlendirmeyi planlıyoruz.  Üretiminin yüzde 95’ini 70 ülkeye ihraç eden CANiK olarak, en büyük pazarlarımızdan biri olan ABD’de faaliyet alanımızı ve satışlarımızı artırmaya yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.   

Yeni nesil savunma sistemlerinin önemli temsilcilerinden 
 
AUSA 2023’te, CANiK’in de içinde bulunduğu SYS grup şirketlerinden UNIROBOTICS’in geliştirdiği ve 30mm VENOM LR top sistemlerinin de entegre edildiği TRAKON kulesi de tanıtıldı. Yüksek teknolojili, inovatif ve rekabetçi silah kulesi entegrasyonu çözümleri sunan UNIROBOTICS, bu çözümlerin ilk meyvelerinden olan TRAKON kulesi, yeni nesil savunma sistemlerinde önemli bir gücün temsilciliğini üstleniyor. En son Türkiye’nin Açık Deniz Karakol Gemilerine entegre edilen kulelerin 30x113mm versiyonu ile; çok çeşitli mühimmatı atma özelliği ve düşük geri tepmesi sayesinde 4x4 kara araçlarından ufak botlar dahil çok farklı tipte platforma ister uzaktan kumandalı ister operatör kumandalı mesnetler ile entegre edilebiliyor. 30x113 mm topların kara ve deniz araçlarında kullanımı son yıllarda giderek artsa da bu silahlar uzun süredir döner ve sabit kanatlı hava araçlarının temel silahını teşkil etmekte olup özellikle yüksek infilaklı mühimmat atma kabiliyeti ile önemli bir güç çarpanı haline geliyor. Türkiye’nin önemli projelerinden Atak-2 Ağır Taaruz Helikopteri ve MMU projelerinde de 30x133mm top standart silah sistemi olarak seçildi.

80 ülkeden 700 firma katıldı

AUSA 2023, sektör firmalarının Amerikan satın alma otoriteleri ve son kullanıcılarla ürünlerinin avantajlarını istişare ettiği ve akabinde ürünlerin performanslarını göstermek için demo organize edilen bir etkinlik olarak görülüyor. AUSA etkinliği, konferans ve fuar kapsamında Amerikan Kara Kuvvetleri personeli tarafından gerçekleştirilen çeşitli sunumlar, paneller, askeri ve milli güvenlik konularında seminerler de düzenleniyor. Her yıl düzenli olarak ABD'nin Washington DC şehrinde yapılan fuarda, bu yıl 33 bin civarında ziyaretçinin yanı sıra; 80'den fazla ülkeden, yaklaşık 700 firmanın stant açtığı belirtiliyor.


Samsun Yurt Savunma (SYS) Türkiye, ABD ve Birleşik Krallık ‘ta ana üretim tesisleri bulunan ve sahipleri Türk olan global bir savunma sanayi şirketidir. SYS, devlet öncülüğünde başlatılan Doğu Karadeniz Silah Projesi’nin Samsun ayağının temsilcisi olarak 1998 yılında kuruldu. Aradan geçen 25 yılda SYS; CANiK markasıyla silah, silah aksesuarları, silah sistem tasarımı ve üretimi konusunda Türk savunma sanayinin önemli kuruluşlarından biri haline geldi. Merkezi İstanbul’da bulunan SYS, Samsun Organize Sanayi Bölgesi’ndeki toplam 100 bin ve ABD’de 20.000 metrekare kapalı alanda kurulu dört tesisinde 950 çalışanı ile üretimini sürdürüyor. Aral Ailesi tarafından yönetilen SYS, hafif silah pazarında CANiK markasıyla adını dünyaya duyurdu. SYS Türkiye'deki tesislerinde yıllık 450 bin adet tabanca, 5.000 adet uçaksavar, 250 adet orta kalibre top ve bu silahların atış kontrol sistemlerini üretiminin yanı sıra Amerika'daki tesislerinde yıllık 150 bin adet tabanca üretimi gerçekleştiriyor. Ayrıca dünyanın 24 ülkesinin ilgili kurumlarınca 'devlet ihalesi kapsamında' resmi silah olarak tercih ediliyor. Üretiminin yüzde 95’ini 70 ülkeye ihraç eden firma, 2010 yılından beri ABD’deki faaliyetlerini, kurduğu CANiK USA firması üzerinden yürütüyor; 2020 ve 2021 yıllarında dünyadan Amerika’ya en çok tabanca ihraç eden üçüncü firma oldu ve 2021 yılında SSB tarafından Türkiye’nin Namlulu Silahlar kategorisinde en büyük ihracatçısı olarak ödüllendirildi. Özgün yerli tabancadan, milli uçaksavar üretimine kadar birçok yerli ve milli savunma sanayi projesinin partneri olan SYS, dünya çapında bir savunma sanayi şirketi olarak çalışmalarını sürdürüyor.