İlk bakışta Europass CV nedir sorusunun cevabı Avrupa’da herkesin kullandığı CV formatıdır gibi lanse edilse de bu aslında gerçekten uzak bir söylem olacaktır. Bunun sebeplerini de aşağıda daha detaylı olarak belirtiyor olacağız.

Europass CV formatı, 2005 yılında Avrupa Parlamentosu ve Konseyi tarafından kabul edilen "Europass Kararının" bir parçası olarak uygulamaya geçirilmiştir. Karar, AB'deki mesleki beceri ve yeterliliklerin tanınmasını kolaylaştırmayı amaçlamıştır. Europass CV, kişilerin işverenler ve eğitim kurumları arasında kolayca hareket etmelerine ve farklı ülkelerdeki meslekî yeterliliklerinin tanınmasını sağlamalarına yardımcı olmak için tasarlanmıştır.

Europass CV, iş deneyimi, eğitim, beceriler, dil bilgisi ve diğer ilgili bilgileri içeren standart bir formatta sunar. Bu, işverenlerin ve eğitim kurumlarının kişilerin bilgi ve becerilerini karşılaştırmasına yardımcı olur. Europass CV ayrıca, diğer Europass belgeleriyle birlikte kullanılabilecek bir dizi belge sunar, örneğin "Europass Dil Pasaportu", "Europass Sertifika Eki" ve "Europass Mobilite Belgesi". Ancak, bu noktada bu kadar çok doküman olması veya bilgi olması aynı zamanda bir dezavantaj da oluşturur. Çünkü İK gruplarının bir CV’ye en fazla 1 dakika ayırdığı klasik söylemini siz de bilirsiniz. Bunun süresi değişmekle beraber, her adayın CV’sine yüksek süreler ayrılamayacağı doğrudur. Bu sebeple, dokümanlarınız net, sade, açık ve hedefe yönelik olarak düzenlenmelidir. Bu noktada ise ne yazık ki Europass CV çok iyi bir iş çıkarıyor diyemeyiz. Zira istenenden çok daha detaylı bir bilgi sunmaktadır. Bu sebeple, başlangıçta iyi bir amaçla yola çıkılmasına karşın, işverenler, işe alım uzmanları ve headhunter olarak görev yapan kişiler tarafından kabul görememiştir.

Peki, Europass CV ne işe yarar derseniz, Avrupa’da bazı eğitim kurumları ve gönüllü hizmetler alanında çalışan ESC gibi kurumlar tarafından kabul görmektedir. Bir lisans veya yüksek lisans başvurusu yapmak istediğinizde üniversitenin sizden Europass CV istemesi olasıdır. Biz bunun bir diğer sebebinin de CV’nin dolu görünmesi olduğunu düşünüyoruz. Çünkü bir şekilde lisans veya yüksek lisans başvurusu yapan bir kişinin genellikle en fazla 1 sayfalık bir CV’yi doldurabilecek kadar bilgisi olacaktır. Konu Europass CV olduğunda ise hiçbir deneyiminiz olmasa dahi CV’niz 2-3 sayfalara çıkabilmektedir. Dolayısıyla, her ne kadar bu format iş hayatında tecrübeli kişiler için yararlı olmasa da, hiç tecrübesi olmayan veya iş hayatına yeni başlayacak kişiler için faydalı olabilmektedir.

Bu kapsamda eğer siz de Europass CV oluşturmak isterseniz, şu sıra izlenmelidir;

  • Kendi Europass profiliniz oluşturulmalı ve CV’nizin sisteme kayıtlı kalması sağlanmalıdır
  • Bilgileriniz başlıklar doğru şekilde ve Avrupa kriterlerine uygun şekilde seçildikten sonra eklenmelidir
  • Mümkün olduğunca göze hoş gelen ve okuyanı yormayan bir CV şablonu seçilmelidir
  • CV’niz bilgisayarınıza indirilmelidir

Bu oluşturduğunuz CV’yi gönüllü hizmetler ve eğitim başvurularında kullanabilmektesiniz.

Bu yazımızda Europass CV nedir ve Europass CV ne işe yarar sorularına cevap verdiğimizi düşünüyoruz. Herkese mutlu günler ve başvurularında bol şanslar diliyoruz.