Maraş, sokak sokak, mahalle mahalle Atakum’un her karışını ziyaret ederken gittiği yerlerde temasa geçtiği vatandaşalar Atakum’da hayata geçirecekleri projeler hakkında bilgi veriyor.

Atakum Belediye Başkan Adayı Mimar Özlem Maraş, en önemli projelerinden olarak Atakum’da bütün çocuklar için pozitif ayrımcılık yapacaklarını ve pozitif ayrımcılığı en fazla hak eden çocuklar olduğunu kaydederek, “Çocuklarımızın eğitim süreçlerini daha sağlıklı ve güvenli bir ortamda geçirmeleri için Atakum Belediyesi olarak önemli bir projeyi hayata geçiriyoruz.

İlkokul çağındaki çocuklarımız için büyükşehirle koordineli olarak okullarımıza beslenme desteği sağlayacak ve öğrencilerimizin ulaşımını destekleyeceğiz.

Bu kapsamda okullarımız hijyenik ve güvenli bir ortama sahip olacak, belediyemiz Milli Eğitim İlçe Müdürlüğü ile işbirliği içinde okullarımızın temizlik ve güvenlik görevlilerinin taleplerine yardımcı olacağız.

Çocuklarımızın sağlıklı bir eğitim ortamında başarılı bir gelecek inşa etmelerine katkıda bulunmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

OYUN PARKLARI VE REKREASYON ALANLARI

Atakum genelinde çocuklara özel, güvenli ve eğlenceli oyun parklarıyla rekreasyon alanları oluşturulmasını planladıklarını da belirten Atakum Belediye Başkan Adayı Mimar Özlem Maraş Atakul’da gerçekleştirecekleri projeleri anlatmaya şöyle devam etti;

“Kütüphane ve Okuma Etkinlikleriyle Atakum’da çocuklar için özel kütüphane alanları oluşturarak, okuma etkinlikleri ve kitap kulüpleri düzenlenerek, kitap okuma alışkanlığını teşvik etmek ve çocukların kültürel gelişimine katkıda bulunacağız.

Çocuk Kulüpleri ve Etkinlikler Çocukların sosyal becerilerini geliştirmelerine yönelik kulüpler oluşturmak. Sanat, müzik, spor, bilim gibi farklı alanlarda çocuklara yönelik düzenlenen etkinliklerle onların yeteneklerini keşfetmelerine destek olacağız.

Okullarda ve çocuklara yönelik alanlarda sağlıklı beslenmeyi teşvik eden programlar düzenlemek. Ayrıca, düzenli fiziksel aktiviteler ve spor etkinlikleriyle çocukların sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazanmalarını sağlayacağız.

Çocuk haklarına dair farkındalığı artırmak amacıyla eğitim kampanyaları düzenlemek. Çocukları bilinçlendiren etkinlikler ve atölyeler düzenleyerek onların haklarını öğrenmelerine destek olacağız.

SOKAKTA ÇOCUK VAR

Kentleşme ve artan yapılaşma sonucunda çocuklara yönelik mekânların azaldığı günümüzde, “Sokakta Çocuk Var: Nitelikli Bir Uygulamanın İncelenmesi” adlı bir proje tasarladık.

Bu projede 4-10 yaş arası çocukların gelişimine uygun, güvenli ve nitelikli çocuk dostu mekânlar oluşturulması hedefliyoruz.

Bu mekânlar, geleneksel oyun alanları, spor sahaları ve geri dönüşüm materyallerinden yapılmış okuma köşeleri gibi çeşitli aktiviteler sunacağız.

Proje, öncelikle dezavantajlı bir mahallede pilot olarak uygulanacak ve başarılı olması durumunda genişletilecektir.

Çocuk dostu mekânlarda çeşitli atölye çalışmaları da yer alacak, böylece çocukların erken okuryazarlık becerileri ve sosyal gelişimleri desteklenecektir. Projenin amacı, dezavantajlı çocukların nitelikli mekânlara erişimini sağlayarak eşit gelişim fırsatları yaratmaktır.

ÇOCUK ŞEHRİ PROJESİ ÇOCUK MECLİSİ

7-15 yaş arasındaki çocuklara yönelik, kapalı bir alan da kurulacak demokratik ve sosyal hayatın işleyişini öğreten bir eğitim ve oyun alanıdır. Bu projeyle, çocuklara katılımcılık, demokrasi bilinci, iş ve ekonomi alanların da farkındalık kazandırmayı ve vizyonlarını geliştirmeyi amaçlıyoruz.

Çocuklar, gerçek hayatta karşılaşabilecekleri durumları, kendi para birimi, bankası, iş bulma kurumu ve şirketleri olan bu mini şehirde yaşayacaklar.

Ayrıca, Belediye Başkanlığı seçimleri gibi demokrasi mekanizmalarını öğrenip, bireysel sorumluluklarının bilincine varacaklar.

Çocuk Şehri, onların kişisel donanımını güçlendirirken, çevre ve topluma duyarlılık, demokrasi ve çocuk hakları konularında bilinçlenmelerini sağlayacak.

Bu özgün proje ile çocuklar yaşayarak öğrenmenin yanı sıra, aktif vatandaşlık bilincini de pekiştireceklerdir.

Demokrasi eğitiminin temellerini küçük yaşlarda atmayı hedefleyen önemli bir girişimdir.

Bu proje, çocukların sosyal, kültürel ve politik konularda fikirlerini özgürce ifade edebilmeleri, karar alma süreçlerine katılabilmeleri ve toplumsal sorunlara çözüm üretebilmeleri için bir platform sunuyor.

Çocuk Meclisi, onların kendilerini ifade etme, eleştirel düşünme ve takım çalışması gibi becerilerini geliştirmelerine yardımcı olurken, aynı zamanda toplumun daha duyarlı, bilinçli ve katılımcı bireyler yetiştirmesine katkı sağlayacaktır.