İlkadım Belediyesi vatandaş odaklı belediyecilik anlayışıyla şehir genelinde gerçekleştirdiği kontrol ve denetim faaliyetlerini sürdürüyor. Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı Genelgesi ve alınan belediye meclis kararları doğrultusunda ilçenin farklı noktalarında bağımsız atık toplayıcılarının çalışma esaslarına uygunluğuna yönelik denetim gerçekleştiren Zabıta ve İlkadım Belediyesi İklim Değişikliği Sıfır Atık Müdürlüğü ekipleri kanuna aykırı olarak yetkisiz katı atık madde toplayan 3 kişi eksik evraklarının tamamlaması için uyarıda bulundu.

“Atık toplama işini yetkili kişiler tarafında yapılmasını istiyoruz”

28.06.2022 tarihli Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı Genelgesine istinaden bir ilçede bağımsız sıfır atık toplayıcılarının çalışma esaslarını o ilçenin belediye meclisinin belirlediğini kaydeden İlkadım Belediyesi İklim Değişikliği Sıfır Atık Müdürü Süleyman Tanırıseven,” İlçemizde bu işi yapmak isteyen herhangi bir işletmeye bağlı olmayan kişileri kayıt altına almak adına belediyemize yazılı dilekçe ve 2 fotoğrafla başvuran bağımsız atık toplayıcılarına kimliklerini teslim etmekteyiz. Yapılan bu uygulama keyfi bir çalışma değil alınan kararlar doğrultusunda yapılan bir çalışmadır. Buradaki amacımız belediyemizin ön gördüğü lisanslı firmalara toplanan atıkların yetkili şahıslar tarafından yapılmasını denetliyoruz.Yetkisiz toplama yapan şahıslara önce uyarı veriyoruz. Ve teknik takibe alıyoruz. Uyarıları dikkate almadan toplamaya devam ederse cezai işlem, hatta İlçe Emniyet Müdürlüğümüze resmi yazışmalarla kullanmış olduğu aracın bağlaması için yasal işlemleri başlatıyoruz” diye konuştu.

“Süreci başından sonuna kadar denetim altına alıyoruz”

Atık toplayıcılarına yasal bir statü kazandırmayı hedefleyen genelge sonrası, belediye meclisimizden aldığımız karar ile İlkadım ilçemizde bağımsız atık toplayan kişilerin topladıkları kağıt, plastik ve demir gibi çeşitli atıkları lisanslı firmalara teslim etmeleri ve çalışma şartlarını rutin olarak denetleneceğini kaydeden İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, “Başlattığımız uygulamayla, herhangi bir işletmeye bağlı olmaksızın atık toplayıcılığı yapanları ‘Sıfır Atık Bilgi Sistemi’ ne dahil ediyoruz. Böylece atıkların toplanmasından yeniden dönüştürüleceği tesislere ulaştırılmasına kadarki süreçlerin sağlıklı denetimini gerçekleştirmiş olacağız. Geleceğin dünyasını bugünden koruyacak bu önlemlerin uygulanmasında tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hassasiyetle alınan bu önlemlerin uygulanmasına azami önem veriyoruz. Bu bağlamda ilçemizde faaliyet yapan tüm atık toplayıcılarını, ivedilikle Belediyemize başvurarak sisteme kayıt yaptırmalarını bekliyoruz” dedi.