Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun İl Başkanı Fatih Türkel, tarımın bitirildiği Samsun’un köylerindeki gençlerinin geçim kaynağının inşaat işçiliği olduğunu hatırlatarak, “Önce tarımı bitirip çocuklarımızı gurbete muhtaç eden AKP şimdi de inşaat sektörünü durma aşamasına getirdi. AKP’nin Pazar günü seçimi kazanması durumunda köydeki gençlerimiz hepten çaresiz kalacak” diye konuştu. Geçen yılın mart ayından bu yılın mart ayına kadar geçen sürede inşaat maliyetlerinin yüzde 60.7 arttığını ifade eden Türkel, “İş insanları kredi bulamıyor. Maliyetler yüksek enflasyon nedeniyle sürekli artıyor. Müteahhit binayı yaparken fiyatını belirleyip satışa başlıyor. Diyelim ki; bir daireyi 4 milyona satarsa kâr yapacağını hesapladı. Ona göre de satışları gerçekleştirdi. Ancak inşaatı tamamladığında dairenin maliyeti 5 milyona ulaştı. Sermayesi eridiği için krediye ihtiyaç duydu, onu da bulamıyor. Böyle giderse inşaatçı gençlerimiz işsiz kalacak” dedi.

Konut satışları sürekli azalıyor

TÜİK verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışlarının mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21.4 azaldığını anlatan Türkel konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu yılın ilk üç ayında ise konut satışları 11.5 azaldı. Ülkede para kalmadı. İşler yürümüyor. İnşaat sektörünün bitmesi demek inşaattan etkilenen 250 sektörün de bitmesi ve krize girmesi anlamına gelir. Bu 250 sektörde inşaat çalışanları dahil olmak üzere 6 milyon kişi çalışıyor. 28 Mayıs seçiminin sonucu milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiriyor. Son zamanlarda Türkler ev alamasa da yabancılar alıyordu. Orada da durum çok farklı değil. Yabancılara konut satışı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38.7 azaldı.”

Zamlar yağmur gibi gelecek

Ekonomik krizlerin başlamasının da sona ermesinin de göstergesinin inşaat sektörü olduğunu dile getiren CHP Samsun İl Başkanı Fatih Türkel, “AKP’nin yüksek enflasyonu ve dövizi dizginleme şansı yok. Sıfırı tüketen, devletin kasasını boşaltan AKP, çoktan halkını gözden çıkardı. Seçimden sonra vergilerin ve zamların nasıl yağmur gibi yağdığını, bugün et alamayan vatandaşın ekmek bile alamayacak duruma geldiğini görmemek için sandığa gidelim ve bunların iftiralarına aldanmadan 28 Mayıs’ta çocuklarımızın geleceği için oyumuzu kullanalım dedi.