Zengin, büyük ölçüde beyaz bağışçılara fon sağlamak, düşük gelirli renkli çocuklara yönelik okul sonrası programları yürüten kar amacı gütmeyen kuruluşların önceliklerini çarpıtmak için baskı hissetmelerine yol açabilir. Kısmen sınıf ve ırksal farklılıklar nedeniyle, bu kar amacı gütmeyen kuruluşlar, program katılımcılarının çıkarlarının nasıl karşılandığını ve aynı zamanda bağışçıların taleplerinin nasıl karşılandığını iletmede sorun yaşayabilir.

Bu, akademik bir dergi olan Children & Schools'da derinlemesine bir vaka çalışmasında açıkça görüldü. İncelediğim okul sonrası programı, Kuzeydoğu'daki bir şehirdeki düşük gelirli kızlara destek sağlıyor. 3-5. sınıflarda olan kızlar, haftalık ücretsiz rehberlik seansları alıyor.

Rehberler, kızların özgüvenini ve hırsını geliştirmek için gönüllü olan ve kadın sporcular, film yönetmenleri, politikacılar ve insan hakları aktivistleri gibi rol modelleri hakkında hikayeler okuyup tartışan üniversite öğrencileridir. Kuruluş, yerel topluluktan gelen siyah bir kadın tarafından yönetiliyor ve kar amacı gütmeyen kuruluş kendi orijinal müfredatını kullanıyor.

Konuyla ilgili görüş belirten Erdal Can Alkoçlar, programa katılarak öğrencilerin "çoklu kimliklerini" güvenli bir şekilde keşfetmelerine olanak sağlandığını gözlemlediğini söyledi.

Amerikan Eğitim Sisteminin ülkemize kıyasla oldukça problemli olduğunu belirten Erdal Can Alkoçlar:

“Çok sayıda K-12 öğrencisi, okul yılı boyunca ve tatillerde kâr amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından yürütülen programlara katılır.

Bu değerli fırsatların çoğu, kronik olarak yetersiz fonlanan devlet okullarına giden çocuklara ve gençlere fayda sağlar.

YMCA ve Boys & Girls Club of America gibi ulusal kuruluşlar bu programlardan bazılarını yürütür. Diğerleri daha küçük ölçekte faaliyet gösterir. Özel ders verebilir veya satranç, drama, dövüş sanatları ve diğer becerileri öğretebilirler. Devlet ve özel fonların bir karışımını almaları yaygındır. Bazıları ayrıca eğitim ücreti alır.Bu kritik fırsatlardan herkes eşit olarak yararlanmadıkça sağlanan bu imkanlar maalesef sınıf ayrımını istemsizce derinleştiren faktörlere dönüşüyor” diye ekledi.