Usta, sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada ve yayınladığı videoda fındık üreticilerini kan ağladığını söyledi.
FINDIĞIN GELECEĞİ TEHLİKEDE
Usta: “Yaklaşık 500 bin ailenin geçimini sağladığı ve 2 milyar doları bulan ihracat değeri ile Türkiye'nin en önemli tarım ürünleri arasında yer alan fındığın geleceği tehlikede!”
TÜM SEBZE VE MEYVELERE ZARAR VERİYOR
2017 yılında Doğu Karadeniz’de görülen, hiçbir önlem alınmadığı için hızla ve artarak Samsun’a kadar gelen, fındık başta olma üzere tüm meyve ve sebzelere zarar veren “kahverengi kokarca böceğinin” bu sene de mahsulü tarumar ettiğini belirten Usta, “Hükümet yetkilileri ise 3-5 tane afiş asmakla yetindi” dedi.
FINDIĞIN 170 TL OLMASI GEREKİRDİ
Usta: “Bu yıl hükümet, fındığın kilosunu 130 TL olarak belirledi. Artan girdi maliyetleri, ilaçlama masrafları, günlük işçi ücretleri ve yüksek enflasyon ortamı düşünüldüğünde, bu fiyatın 170 TL olması gerekirdi. Ne yazık ki kokarcanın zarar vermediği, en sorunsuz fındığın kilosu bile 100 TL ancak ediyor. Piyasa ise ürün hasar görmese bile ucuz alım yapmak istiyor.”
FINDIK ÜRETİCİSİ BATTI
Usta: “TMO’nun 45 günlük vadeli ödemesi, piyasaya geç girmesi, zehirli böceğin ürünü çürütmesinden sonra; bırakın 130 TL’yi, vatandaş fındığının kilosunu 30-40 TL’ye sattı. Yani battı” dedi.
Fındığın son durumunu gözler önüne seren Usta kahverengi kokarca zararlısıyla mücadele edilmesi gerektiğini ve bu mücadele adına hükümetin, çiftçilerimiz için neler yapması gerektiğini tek tek vurguladı.
Tarım Bakanlığı ve ilçe tarım müdürlüklerinin, çiftçilere rehberlik etmesi gerektiğini vurgulayan Usta, 3 maddede önerilerini sıraladı.
İŞTE USTA’NIN ÖNERİLERİ
1- Kahverengi Kokarca Böceği ile topyekûn mücadele edilmeli, devlet öncülüğünde toplu ilaçlama yapılmalı, ilaçlara gelen fahiş zamlar engellenmelidir. Son dönemde fiyatları 200 TL’den 800 TL’ye kadar çıkan ilaçlar, ziraat odaları eliyle makul fiyattan çiftçiye ulaştırılmalıdır.
2- Kısa vadede faydalı olacak olan ilaçlamanın dışında; uzun dönemde etkili olacak samuray arıları kolonileri kurup, çiftçilerimiz bu zararlıdan kalıcı olarak kurtarılmalıdır.
3- TMO’nun 45 gün vadesi 10 güne düşürülmeli, alım konusunda daha istekli olmasının sağlanması gerekmektedir.
Çözüm önerileri sonrası Usta: “Fındık üreticilerimizin sorunları göz ardı edilmemeli; ülkemizin bereketli topraklarında yetişen bu değerli ürün, hak ettiği değeri görmelidir!” diyerek sözlerini noktaladı.
https://x.com/55erhanusta/status/1827715065778151477?s=46&t=L6-i_g4MFcgbL4YkXE6aKg