İletişim Başkanlığı'ndan aktarılan habere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, kitabın takdim yazısında, iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı ve kirlilik olarak adlandırılan "üçlü gezegen krizi" ile mücadelede başarılı olmak için küresel dayanışmanın önemini vurguladı.
Türkiye'nin 2053 Net Sıfır Emisyon ve Yeşil Kalkınma hedefleriyle Paris İklim Anlaşması'na en önemli katkıyı verdiğine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, yazısında, "Sıfır atıktan yenilenebilir enerji projelerine, millet bahçelerinden orman varlığımızı artırmaya, atık su arıtmadan hava kalitesi ölçümüne kadar pek çok uygulamayla daha temiz ve yeşil Türkiye için çaba sarf ediyoruz. Yenilenebilir kurulu güç bakımından Avrupa 5'incisi, dünya 12'ncisiyiz. Enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji alanında attığımız adımlar yıllık 90 milyon ton karbon eş değeri sera gazı emisyonunu engelledi. 2053 yılı Net Sıfır Emisyon hedefimiz doğrultusunda, 2030 senesine kadarki emisyon azaltma hedefimizi iki katına çıkardık. Çölleşme ve erozyonla mücadelede de dünyanın lider ülkelerinden biriyiz. Tabiatı Allah'ın bir emaneti olarak görüyoruz. Bu emanete en güzel şekilde sahip çıkarak, gelecek nesillere daha yeşil, daha güzel, daha yaşanabilir bir dünya bırakmayı hedefliyoruz. Bu anlayışla 'Yeşil Kalkınma Devrimi ve 2053 Net Sıfır Emisyon' hedefleri ile hem ülkemiz hem de insanlık için umut dolu girişimler başlattık" ifadelerini kullandı.
Yazısında, "Eşim Emine Erdoğan'ın öncülüğünde hayata geçen Sıfır Atık Projesi, bu süreçte bir dönüm noktası oldu" diyen Erdoğan, "'Dünya Ortak Evimiz' sloganıyla yürütülen projemiz, tüm dünyanın takdirini kazanarak, 3'ü Birleşmiş Milletler ofis ve programlarından olmak üzere, toplam 5 uluslararası ödüle layık görüldü" dedi.
KİTAP DÖRT BÖLÜMDEN OLUŞUYOR
İletişim Başkanlığı tarafından hazırlanan "Yaşanabilir Bir Dünya İçin Türkiye'nin Sıfır Atık Yolculuğu" kitabı, Türkiye'nin sıfır atık konusunda attığı adımlar ve yapılan çalışmaları ele alıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan tarafından başlatılan Sıfır Atık Projesi hakkında detaylı bilgiler içeren kitap, "Atık Yönetimi ve Çevre Sorunları", "Türkiye'de Atık Yönetimi İle İlgili Kurumsal Yapı", "Türkiye'de Atık Yönetimi İle İlgili Hukuki Düzenlemeler" ve "Sıfır Atık Hareketi" başlıklı dört bölümden oluşuyor.
Kitapta, çevre sorunlarını insanlığın lehine bertaraf etmek için kamu ve özel sektörün iş birliğinin son derece önemli olduğuna atıfta bulunularak, hükümet dışı kuruluşlar ve sivil toplumun katılımı ile ulusal çabalar, ikili, bölgesel ve çok taraflı düzeyde uluslararası iş birliğinin gerekliliğinin üzerinde duruluyor.