Samsun Üniversitesinin 5. Yıl etkinlikleri kapsamında yeni atanan, bir üst unvana terfi eden ve akademik başarı gösteren öğretim üyeleri için ödül ve cübbe giyme töreni düzenlendi. Törende, yeni atanan ve akademik ilerleme kaydeden akademisyenler binişlerini giymenin gurur ve mutluluğunu bir arada yaşadılar.

Şehit Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salon'da gerçekleştirilen törene, Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Demir, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, Samsun Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Selahattin Kaynak, Prof. Dr. Salih Kesgin, Prof. Dr. Ali Bilgin, Samsun Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr Adem Soruç, Canik Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Sancak, protokol üyeleri ve çok sayıda iş insanı, akademisyenler ve aileleri katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının seslendirilmesi ile başlayan programa Samsun Üniversitesini tanıtan sinevizyon gösterimi ile devam edildi. 

“Nitelikli Bir Topluma Yön Vermeyi Hedef Edindik”

Programın açılış konuşmasını yapan Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın üniversite olarak hayata geçirdikleri “Duvarsız Üniversite” modeliyle, zihinlerdeki duvarları yıkarak toplumun tüm kesimleri ile etkin iletişim kurmayı ve özgür düşünen bireyler yetiştirerek nitelikli bir topluma yön vermeyi hedef edindiklerini söyledi. Rektör Aydın konuşmasına şu sözlerle sürdürdü:  “Kültürel köklerimize bağlı olma ve üzerinde yükseldiğimiz tarihsel mirasın hakkını vererek onu geleceğe taşıma esasına dayanan bir eğitim anlayışına, birlikte düşünme, üretme ve sürekli daha iyiyi arama felsefesine sahip bir üniversiteyiz. Kuruluşumuzdan bu yana tüm paydaşlarımızla birlikte geliştirdiğimiz sadece gerçek anlamıyla birlikte düşünülmeyip aynı zamanda bir metafor olarak kullanmayı sürdürdüğümüz “Duvarsız Üniversite” modelimizle, zihinlerdeki duvarları yıkarak toplumun tüm kesimleri ile etkin iletişim kurmayı ve özgür düşünen bireyler yetiştirerek nitelikli bir topluma yön vermeyi hedef edindik. Bu felsefe, yaklaşım ve hedeflerimiz; odaklandığımız alanlar çerçevesinde, çevre dostu yaklaşım ve yeşil kampüs politikaları uygulamak, her türlü geri dönüşüme öncelik vermek, üniversite-sanayi işbirliğinde sürdürülebilir politikalar geliştirmek, sürekli üretim, bilimsel ve teknolojik yeniliklerin sınırları ortadan kaldırdığı yüksek teknolojiye sahip alanlarda ülkemize her alanda katma değer sağlayacak genç mezunlar yetiştirmek gibi alt amaçları içeriyor.”

“Vizyonu Gerçeğe Dönüştürmek”

Samsun Üniversitesini “Duvarsız Üniversite” politikası gereği Samsun Üniversitesi, öğrencinin öğrenme sürecine her yönüyle dâhil olduğu, araştırma kaynaklarını sonuna kadar etkin ve sınırsız kullanan öğretim üyelerinin olduğu bir üniversite.”  olarak nitelendiren Rektör Aydın, “Her zaman erişilebilir, iletişime açık, çevre dostu ve geri dönüşümü destekleyen, daha iyi bir hizmet için daima dönüşüme açık olmayı şiar edinmiş bir üniversite olarak önceliklerimizi belirlerken ülkemizin öncelikli hedeflerini ve bölgemizin spesifik ihtiyaçlarını sürekli olarak göz önünde bulundurduk. Kuruluşumuzun beşinci yılında, bölgemizin temel ihtiyaçlarıyla birlikte ülkemizin “Türkiye Yüzyılı” hedefleri ve benimsediğimiz “Duvarsız Üniversite” modeli çerçevesinde üniversitemizin toplumdaki rolünü aralıksız bir çabayla değerlendiriyoruz. İçinde yaşadığımız yüzyılda ortaya çıkan pandemi gibi her yeni soruna rağmen şehirden ve sektörden uzak kalmamayı, bilgi ve tecrübe transferini her zaman sürdürmeyi en önemli ilke olarak belirledik. Bölgesel ihtiyaçlar ve üniversite-sanayi iş birliği başta olmak üzere Samsun şehri ve Karadeniz Bölgesi’nin ekonomisini ayakta tutan bütün sektörlerle ilişkilere öncelik verdik.” şeklinde konuştu.

Üniversite-Sanayi İşbirliğinde Büyük Atılım

Üniversite-sanayi iş birliği kapsamda sektörden büyük ölçekli, ihracat potansiyeli yüksek, yüksek teknolojik içerikli ürünler üreten ve dünyaya mal/hizmet satan yaklaşık 50 firmayla protokoller yaparak; ortak malzeme ve mekan kullanımı, iş yerinde mesleki eğitim, staj, ortak iş gücü, akademik danışmanlık, ortak proje, istihdam gibi konularda çalışmalar gerçekleştirdiklerinin bilgisini veren Rektör Aydın, “Sadece uygulamalı teknik bilimler değil, sosyal bilimlerin de uygulamalı yönünü ön plana çıkarmaya çalıştık. Öğrencilerimizin staj programlarını teşvik ve destekleme gayretimiz üniversite ve şehir arasındaki görünmez duvarı giderek silikleştirdi. Samsun Üniversitesi olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra yapacağımız çalışmalarla da üretimde, teknolojide, pratik bilgide, mimaride, sağlıkta ve kolektif düşünmede “Duvarsız Üniversite” olma vizyonumuzu sürdürmek ve geliştirmek arzusundayız.” diye konuştu.

Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın’dan sonra davetlilere hitap eden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal da ödül alan, yeni atanan ve bir üst unvana terfi eden öğretim üyelerini tebrik ederek başarılar diledi. Rektör Prof. Dr. Mahmut Aydın ve Belediye Başkanı Demir, Sağlık Bilimlerinde akademik başarı sağlayan Prof. Dr. Elif Çolak; Sosyal ve Beşeri Bilimlerinde akademik başarı sağlayan Doç. Dr. Merve Kılıç Karamahmutoğlu; Fen ve Mühendislik Bilimlerinde akademik başarı sağlayan Doç. Dr. Zafer Cömert; Mimarlık, Planlama ve Tasarım Bilimlerinde akademik başarı sağlayan Doç. Dr. Halil İbrahim Düzenli ve Dr. Öğr. Üyesi Vedia Derda Taşar; Patent kategorinde akademik başarı sağlayan Dr. Öğr. Üyesi Bilal Sungur ve Dr. Öğr. Üyesi Hasan Demirtaş; Tanınırlık ve Yaygınlaştırma kategorisinde akademik başarı sağlayan Dr. Öğretim Üyesi Melahat Cihan ve Dr. Öğretim Üyesi Tuncay Soylu ile 2022 Yılın Doktoru ödülüne layık görülen Doç. Dr. Çetin Kürşad Akpınar’a teşekkür belgelerini takdim etti.

Rektör Mahmut Aydın üniversiteye destek veren İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu ve Canik Belediye Başkan Vekili Yusuf Sancak ile birlikte iş insanları; Sezgin Aydın, Kazım Kefeli, Ramazan Mırık, Cemil Dere, Cemal Kurtoğlu, Muradiye Kıyak, Necmi Şener, Mahmut İşbilir, Ahmet Akgül, İsmail Sar’a plaketlerini takdim etti. Daha sonra yeni atanan ve bir üst akademik kadroya terfi eden akademik personel tek tek sahneye davet edilip, Rektör Aydın tarafından cübbeleri giydirilerek hediyeleri takdim edildi. Biniş Takdim Töreni toplu hatıra fotoğrafının çekilmesi ile son buldu.