Karadeniz Bölgesi’nde yapı sektörünün en büyük sivil toplum kuruluşu olan Samsun İnşaatçılar ve Müteahhitler Derneği’nin Cumartesi Sohbetleri Kahvaltı Programı bu hafta Kavak Belediye Başkanı İbrahim Sarıcaoğlu ve Kavak Kaymakamı Faruk Atar’ın katılımı ile Kavak Liva Otel’de gerçekleştirildi. Programda sektörün içinde bulunduğu durum ve güncel konular üzerine konuşuldu. Sanayisiyle büyük gelişme kaydeden Kavak ilçesi için SİMDER olarak neler yapabileceği istişare edildi.
  Sarıcaoğlu ve Atar yatırıma davet etti
İlçedeki konut ihtiyacının giderilmesi için müteahhitleri yatırıma davet eden Kavak Belediye Başkanı İbrahim Sarıcaoğlu, “Türkiye’de işsizlikle ilgili problemini çözmüş çok ender ilçelerden biriyiz. Kavak’ta çok ciddi konut ihtiyacımız var. Şu anda abartmıyorum 1000 tane konut olsa satışıyla alakalı problem olmaz. Çünkü çok ciddi talep var” dedi.


 Yatırımcının her zaman yanında olacaklarını belirten Kavak Kaymakamı Faruk Atar ise, “Burada zaruretten doğan bir müşteri potansiyeli var. Hem belediyemiz hem de kaymakamlığımız olarak sizleri ilçeye yatırım yapmaya davet ediyoruz. Elimizden geldiğince de destek olmaya her zaman hazırız” diye konuştu.
  “Katkıdan geri durmayız”
  İlçeye yapılması gereken katkıdan geri durmayacaklarını belirten Başkan Güney, “Kavak’la ilgili belediye başkanımız güzel şeylerden bahsetti. Bize somut öneriler de getireceğini belirtti ve birçok arkadaşımız da bunu değerlendirecektir. Burada inşaat yapmış birçok arkadaşımız var. O yüzden bazı somut öneriler ile gelinirse bizde SİMDER olarak ilçeye yapmamız gereken katkıyı yapmaktan geri durmayacağız inşallah” şeklinde konuştu.
  “Sosyal konutlar tek başına yetmez”
  Başkan Güney yapı sektörüne ilişkin güncel konulara da değindi. TOKİ’nin sosyal konut projesi için “Projeyi destekliyoruz ama konut fiyatlarını düşürmekte tek başına yetmez” diyen Güney, düşük maliyetle arsaların özel sektöre de açılması veya inşaat girdi maliyetlerini aşağı çekmek üzere çalışmalar yapılmasını önemli bulduklarını belirtti.


  “Düşük maliyetle arsalar bize de sağlanmalı”
  Başkan Güney, “Türkiye’nin 5 yıl içinde 3.5 milyon konuta ihtiyacı vardır. Bu yüzden hükümetin, kamunun, devletin bir şekilde özel sektörü işin içine katması gerekir. Kamu eliyle, TOKİ eliyle Türkiye’nin konut ihtiyacını, konut stokunu düzenleyemezsiniz. Bu konutlar sıfır arsa maliyetiyle yapılıyor. Bizim, müteahhitlerin yaptığı inşaatlarınsa yüzde 50’si arsa maliyetidir. Bizim önerimiz devletin eğer böyle bir arsa stoku varsa, bunu düşük maliyetle özel sektöre de arz etmesi gerekir. ‘Gel kardeşim Kavak’ta bunun yarısını da siz yapın, düşük arsa maliyetiyle size devrediyoruz’ demesi lazım” ifadelerini kullandı.
  “Yapı maliyetleri yüzde 400 arttı”
  Beton, çimento, cam gibi inşaat girdi maliyetlerinin de aşağı çekilerek konut sektörünün önünün açılmasını isteyen Başkan Güney, “Devletin ya girdi maliyetlerini ya arsa maliyetlerini bir şekilde aşağı çekmesi gerekir. Gıdayla ilgili geçenlere yüzde yüz zam oldu. Ülkenin önde gelen 5 büyük marketine milyarlarca lira ceza yazıldı. Son 1 yıl içinde inşaatta, betonda, çimentoda, camda yüzde 400 zam var. Rekabet Kurulu’nun kılı kıpırdamıyor. Bu hassasiyeti konut sektörü için de istiyoruz. Hükümetin girdi maliyetlerini aşağı çekmeden konut maliyetlerini konut fiyatlarını düzenleme şansı yok. O yüzden devletin son açıkladığı TOKİ kampanyasını destekliyoruz fakat yetmez ama evet diyoruz. Çünkü bir şekilde özel sektörün de işin içine girmesi gerektiğini düşünüyoruz” sözlerine yer verdi.
  “Konut’a da araç satışlarındaki 6 bin km benzeri şart getirilebilir”
  Arsanın ve konutun bir spekülasyon aracına dönüştüğünü ve al-sat şeklinde yapılan spekülasyonların de fiyatları yukarı çektiğini söyleyen Güney, “İkinci el araçlarda fiyatlar oldukça yukarı çıkmıştı. Devlet ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre geçmeden ikinci el araçların satılamayacağını şart koştu. Bunun bir benzeri konutlar ve arsalar içinde yapılabilir. Belli bir yıl şartı koyularak bu sürede gayrimenkulün satılamayacağı şartı getirilirse bunu da destekleriz” diye açıkladı.
  “Turizm sezonunda yapılaşma durmalı”
  Ege ve Akdeniz’deki gibi Karadeniz Sahil Şeridi’nde de turizm sezonunda yapılaşmanın kısıtlanmasını talep eden Güney şu sözlere yer verdi: “Karadeniz Sahil Şeridi’nin turizm sezonunda belli aylarda yapılaşmaya kapatılmasını destekliyor ve öneriyoruz. Karadeniz’de Atakum’da, Sinop’ta, Ünye’de, turizm bölgesi olan ve turizmin fayda getirdiği alanlarda, zamanı ve yerini kamu idarelerinin belirlemesi şartıyla belli aylarda Akdeniz ve Ege’de olduğu gibi yapılaşma yasağının getirilmesinin vatandaşın lehine olacağını düşünüyoruz. Bu konuda desteğimizi açıkça belirterek, böyle bir yapılaşma yasağının Karadeniz’e ciddi anlamda katkı getireceğini düşünüyoruz”
  “Kavak’ta yatay yapılaşma olmalı”
  Programda Kavak’ta dikey yapılaşmadan ziyade yatay yapılaşmayı öneren SİMDER Başkan Yardımcısı eski Atakum Belediye Başkanı Adem Bektaş, “Kavak ilçesi Samsun şehir merkezine yakınlığıyla ve doğasının güzelliğiyle ön plana çıkıyor. Son zamanlarda sanayide de büyük gelişme kaydetti ve konut ihtiyacı artı. Bu noktada burada yapılacak konutlar ilk başta ihtiyaca yönelik olacaktır fakat ilerleyen zamanda burada yatay yapılaşmanın göz önüne alınmasını isterim. Kavak yapılaşırken şehirden sıkılan doğaya gelmek isteyen insanlar da göz önüne alınmalı. Çoklu yapıdan kaçmak isteyen insanlar için 2-3 katlı villa tarzı yapılar yapılarak burası cazibe merkezi haline getirilebilir” dedi.
  Programa yapı sektörünün ilçedeki temsilcileri ile Samsun’dan gelen SİMDER üyesi iş adamları katıldı. Program sonrası Kavak Organize Sanayi Bölgesi’ndeki firmalar ziyaret edilerek ilçedeki temaslar noktalandı.