Suyun basınçlandırılması olarak da bilinen hidrofor, su basıncı yetersiz olduğu durumlarda bu basıncı arttırma amacıyla kullanılan sistemlerdir. Şebeke suyunun basıncı bazı durumlarda yetersiz kalabilir. Bu durumlarda bina, daire, müstakil villa, site ya da yüksek binalarda yaşayanların su ihtiyacını karşılamak için hidrofor kullanılır.

Bu sistem genel olarak elektrikle çalışır, kullanılma amacı ise musluktan akan su basıncının arttırılmasıdır. Bir genleşme tankı bulunur ve bu tank aracılığıyla şebeke suyunun yetersiz kaldığı durumlarda su basılır.  Hidrofor direkt olarak şebeke suyu ve şebeke hattına bağlanabilir. Ancak şebeke hattına direkt bağlanmadığı durumlarda su kesintisi yaşandığında hidrofor kullanılmasının bir anlamı olmaz.  

Hidrofor Çeşitleri

Hidrofor çeşitleri genel olarak 3 bölümde incelenir. Bunlar otomatik hava sağlayan hidrofor, kompresörlü hidrofor ve membran basınç etkili dengeleme tanklı hidroforlardır. Otomatik hava sağlayan hidrofor çeşidinde sistem havayı kendi kendine temin eder.

Hava kompresörlü hidrofor çeşidi büyük tesislerde kullanılır. Bunun nedeni yeterli havanın temin edilememesidir. Membranlı basınç dengeleme tanklı hidroforlar ise paket tipteki hidroforlarda yer alır.  Hidrofor çeşitlerine https://desenerji.com/hidrofor/ linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.